onsdag 9 juli 2014

Min första Triathlon, race report

Igår kväll stod jag beredd att genomföra min första triathlon. Det var vid eventet Try Triathlon Sjöhistoriska som sker invid Sjöhistoriska museet. Evenet hålls varje tisdag nu inför World Triathlon Stockholm den 23 augusti och anordnas av Vattenfall World Triathlon. (http://stockholm.triathlon.org/se/motionar/traningskvallar)

Team Snabbare filmade eventet, filmen hittar ni här; http://www.youtube.com/watch?v=94M3ppmzAeY&sns=em


inför start, våtdräkten nästa...
Jag gjorde sällskap med några kollegor till eventet. Väl på plats så blev jag väl omhändertagen och tillvisad en plats där jag skulle lägga min cykel och övriga prylar. Snart därpå hälsades vi välkomna och det förkunnades att vi var ca 200 personer på plats för eventet. Vi delades in i tre grupper beroende på intresse, simning, löpning och cykel/växling. Jag valde det sistnämnda då jag ville vet mer om själva växlingarna då detta var nytt för mig.

Eventet var ett s.k. minitriathlon, dvs korta distanser. 400 m simning, 7,4 km cykling och 2,4 km löpning. Formen kallar de för träningstävling, ett sätt att träna i tävlingsliknande förhållanden men trängsel och växlingar.


Simningen

Precis innan start, jag ligger
långt ut/upp till vänter i bild
Starten skulle ske i vattnet, masstart... 200 pers i vattnet, jag tänkte på vad Reinhold sagt dagen innan, se till att ligga till höger så du inte blir översimmad i trängseln. Tidigare har Jojje sagt att det gäller att ligga i vid starten, gorillasimning är det som gäller i triathlon... med dessa ord placerade jag mig långt fram till höger. När väl starten gick började jag simma på bra, jag höll jämn fart med de som var runt om mig, jag såg hela tiden de som låg längst fram till vänster om mig, jag ansåg mig ligga mycket bra till så här långt.

Strax innan vi kom fram till vårt rundningsmärke vid 200 meter så tog min kraft slut, jag kunde inte förmå mig att simma vidare, jag var tvungen att ta några bentag och nästa "trampa vatten"... följden blev att mängder med simmare kom ikapp mig och passerade mig på alla tänkbara sätt... jag blev rätt nedstämd, skall jag inte fixa det här... jag tvingade mig att bara slutföra simningen. Det tog en evighet... när jag kom till bryggan som vi skulle runda för att sedan gå upp på land var lättnaden stor, äntligen var simningen över... i efterhand såg jag att denna evighet hade varit i 11 minuter, tänk vad hjärnan kan lura en...

Första växling

Jag småsprang upp och tog av mig våtdräkten, klockan, simglasögon och badmössan i farten. Väl på plats i växlingsområdet drog jag av mig det sista av våtdräkten, fick på mig strumpor, skor, hjälm... började småspringa med cykeln... insåg att min Edge hade somnat, fick slå på den igen och samtidigt växla sport i min 910XT (fick i efterhand lära mig hur man skulle ha gjort).

Cyklingen

Väl på vägen där det var tillåtet att börja cykla kom jag snabbt upp på cykeln men benen kändes stela och kalla. Det var svårt att trycka på, underligt nog så körde jag om folk redan här... farten lyckades jag få upp rätt snabbt... efter ett par hundra meter så kom benen igång och jag kunde börja trycka på. Det gick bra, hela cyklingen därefter var en enda omkörning. Jag lyckades hålla god fart genom hela cyklingen mötte "eliten" precis inför vändingen :) Jag hade kört ikapp det jag förlorade i simningen insåg jag, skönt!

Andra växlingen

Jag slutade nästan trampa de sista hundra meterna inför växlingen. Jag rullade in och hoppade av och sprang till växlingsområdet. Hjälm och skor åkte av snabbt, löparskorna åkte på lika snabbt och sedan var det dags att byta sport på 910XT'en och iväg!

Löpningen

De första metrarna var jobbiga, jag slet hårt, jag låg kring 90% hela tiden och det kändes tungt, farten var dock god, strax under 4:30 fart, så jag intalade mig att det är bra, mycket snabbare kan jag inte springa just nu... det lättade något men inte mycket, jag mötte eliten ånyo strax innan vändningen, det gav mig en boost. Vändningen gick bra, hemvägen gick obemärkt förbi, efter vändningen blev jag passerad av första dam, hon sprang lätt om mig... jag tänkte inget vidare på det då men det visade sig att det var vinnaren i damklassen ;)


Precis efter målgång

Summerat


Triathlon är superskoj! Det är en utmaning på ett annat sätt än vad jag testat tidigare, just det faktum att man kombinerar olika sporter i direkt följd gör det hela till en unik upplevelse. Att det är en materialsport rådet det väl ingen tvekan om, men det kräver mer träning än någon annan sport jag kan tänka mig... det räcker inte med att bli bra i en sport utan i tre... samtidigt!

Mina lärdommar från min första triathlon

Det som fungerade bra;
  • Starta med triathlonkläderna på under våtdräkten, det var både klokt och effektivt
  • Badmössa och glasögon är ett måste
  • Cykeln liggandes från höger till vänster, löparskorna längst fram till vänster, cykelskorna nedanför löparskorna. Strumpor på cykelskorna, cykelhjälm överst. Möjligen skall jag ta med cykelglasögon nästa gång...
Att förbättra;
  • Lär mig hantera min 910XT
Reinhold gav mig en lektion i hur jag använder 910XT i multisport. Nu tror jag att jag kan använda den bättre nästa gång... genom att använda funktionen multisport... trycka LAP-knappen när man kliver upp från vattnet, när man sätter sig på cykeln, när man kliver av cykeln, när man bröjar springa och STOP när man är klar. Då får man tider på varje gren plus tider på växlingarna, sporten byter klockan själv... borde ha läst på detta själv innan...

  • Handduk på växlingsplatsen 
Växlingsplatsen, en handduk hade varit bra att ha där. Torka fötterna efter simningen och därmed enklare att få på strumporna.

  • Testa utan strumpor
Möjligen prova med att cykla/springa utan strumpor...

  • Skaffa gummisnoddar till skosnören
Att knyta skorna inför löpningen var det krångligaste i alla moment vid bytena. Jojje visade speciella skosnören som gummisnoddar... jag måste skaffa sådana till nästa gång.

  • Träna simning
Jag har inte styrkan till simning som det är nu. Det är föga förvånande heller med tanke på att jag knappt simmat sedan i vintras.

  • Träna intervaller
När man kör så här korta pass som 6,7 km cykling och 2,4 km löpning så är det CO2 max som gäller....

Simningen




Cyklingen




Löpningen


måndag 7 juli 2014

Växeltrassel...

Mina växlar började krångla på senaste distanspasset, jag justerade och justerade men lyckades inte få till något som fungerade bra... Lyckades helt enkelt inte på i de två-tre högsta växlarna på kassetten...

Idag, på min frus premiärrunda på räser, ser jag att en kård (visst heter de så?) på växelwiren lossnat....

Väl hemma monterade jag ur hela växelwiren och se vad jag hittade:



En wire som var trasig på flera ställen, inte konstigt att den trasslat!

Nu är en ny, väl infettad, wire på plats! Hoppas nu på problemfri växling vid nästa träningspass!

#shimano #ultegra #dura-ace