fredag 17 oktober 2014

Sadelhöjd: hur man får det rätt, och varför det är så viktigt

Ställa rätt sadelhöjd är viktigt för komfort, effektivitet och undvika skador. Här förklarar vi varför det är viktigt och hur du kan ställa in sadeln för maximal kombination av komfort och snabbhet.
Översatt artikel från http://www.cyclingweekly.co.uk/fitness/bike-fit/saddle-height-why-you-need-to-get-it-right-25379


Varför är det viktigt?


En perfekt placerad sadel sätter dig i den optimala positionen för att trampa på ett effektivt sätt, men också undvika kortsiktiga obehag och långsiktig skada. Sadelhöjden är den enklaste av justeringar du kan göra på din cykel med förmodligen den största nyttan.

Resultat från forskning av spanska forskare har visat att en varians 1-1.5cm från din sadel optimala positionen kan ha en enorm effekt på energiförbrukningen när man cyklar. I själva verket visar forskningen att en förändring på bara 0,5 cm kan göra en märkbar skillnad. Studien tyder på att ställa in sadelhöjd för högt är värre än att det är för lågt. Om du har tillgång till en pulsmätare och en riktig effektmätare du kommer att upptäcka att din optimala sadelhöjd blir den som ger den lägsta hjärtfrekvensen för en given varaktig effekt.


Gör det själv

Kernow Physio's Scott Tomkinson har ansvarat för rådgivning inom Worldtour team. Här beskriver han en tillförlitlig metod hur du ställer in din sitthöjd i bekvämligheten av ditt eget hem.

När det kommer till finjustering, påpekar han: "Som med alla metoder, finns det andra variabler som kommer att orsaka din sadel höjd som måste finjusteras. Dessa kan innefatta en cyklist flexibilitet, benlängd diskrepans eller kroppshållning - Vilket skulle kunna inkludera ett antal saker såsom skolios, bäcken instabilitet eller lågt fotvalv "

Steg 1

Som en tumregel för någon som just har köpt en cykel och aldrig cyklat den och inte har någon tidigare erfarenhet, vi börjar med att mäta ryttarens grenhöjd. Det är viktigt för det här att du står med fötterna i axelbredd.


Steg 2

Placera ett vattenpass (kom igen, alla har ett någonstans i garaget) mellan benen och dra upp en aning för att simulera trycket från att sitta på en sadel. Cyklisten lägger sedan vattenpasset i våg ...


Steg 3

... och sedan göra ett märke på väggen i höjd med vattenpasset (använd en blyertspenna om du ska göra det i vardagsrummet!). Ta hjälp av ett måttband och mät höjden från golvet till märket.

 

Steg 4

Dra av 10 cm från detta mått. Det ger en bra utgångspunkt för en så kallad bikefit. Så, till exempel om personens grenmått är 76,9 centimeter, subtrahera 10 centimeter och du får lämplig sadelhöjd, i detta fall 66,9 centimeter.

 

Steg 5

När du har detta vitala mått är det bara att ställa in din cykel. Måttet gäller från centrum av vevlagret (bottom bracket) till toppen av sadeln (placerad i mitten av rälsen) längs med sadelröret. Det är viktigt att du mäter från mitten av vevlagret (bottom bracket).

 

Sadelhöjd och knäsmärta

Bortom hastighets fördelar och förbättrade resultat ger rätt sadelhöjd att det är också är nyckeln till att hålla värk, smärta och permanenta skador i schack. Tobias Bremer, bly sjukgymnast på Physio ClinicBrighton säger: "Sadeln positionen är centralt för alla aspekter av smärtfri ridning. Dess förhållande till pedalläget är viktigt, eftersom knäna tar många varv per minut och kommer sannolikt att drabbas av förslitningsskador. Om din sadel-/pedalinställning är korrekt får du optimal knäböj. Optimalt rörelseomfång är mellan 150 grader vid full utbyggnad till 70 grader i knäböjning och motverkar då risken att utveckla IT band syndrome. Denna skada står för ca 15% av alla rapporterad knäsmärta på cyklister. "
  

Bremer, bygger vidare på sadelhöjd relaterade problem och hur man kan övervinna dem:

 


ProblemLösning
smärta på framsidan av knäetJustera sadeln uppåt och bakåt
smärta på baksidan av knäetJustera sadeln ner lite och framåt
smärta på utsidan av knäetJustera sitthöjd upp eller ner för att nå 150-graders knä förlängning med pedalen på sin lägsta punkt. Justera även läget för klotsen inåt.
smärta på framsidan av bäckenetsänk spetsen på sadeln något eller höja styret
smärta på utsidan av knäetJustera sitthöjd upp eller ner för att nå 150-graders knä förlängning med pedalen på sin lägsta punkt. Justera även läget för klotsen inåt.
smärta på utsidan av knäetJustera sitthöjd upp eller ner för att nå 150-graders knä förlängning med pedalen på sin lägsta punkt. Justera även läget för klotsen inåt

 

Att göra och inte göra


Gör ...

  • Gör ändringar i din sadelhöjden i små steg
  • Tänk på att olika vev längd kommer att påverka din sitthöjd när du ändrar din cykel
  • Håll din sadelstolpe välskött - du kommer inte att kunna justera den om det beslagtagna
  • Var beredd att omvärdera din sitthöjd vid ett senare tillfälle, på grundval av förbättringar i din flexibilitet

Gör inte ...

  • Fortsätta med en körställning som är obekväm
  • Glöm att ändringar i styret eller knap läge nödvändigt sadelhöjd omvärdering
  • Mimic proffsen - de är inrättat efter sina egna fysiska behov och komfort toleranser
  • Glöm att se din plats är i linje med din överröret vid åtdragning allt upp igen
Originalartikel av Marc Abbott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar