måndag 25 augusti 2014

Vattenfall World Triathlon Stockholm 2014, race report


Mitt första riktiga triathlon!

Jag hade testat Try Triathlon en gång innan och under Ride of Hope avslutade vi några av dagarna med att springa en kortare vända, det var all triathlonträning inför detta race.

Kortfattat kan jag beskriva min första triathlon så här; klarade mina mål totalt och i alla grenar. Känslomässigt kan jag beskriva det som att simningen var en katastrof, cyklingen gick mycket bra och löpningen gick bra.

Nu allt i mer detalj...

Inför loppet

En veckas förkylning som ännu inte hade lämnat min kropp, bättre laddning ville jag ha... ont i halsen som övergick till mer normalt snuva och hosta... det blev dock sakta bättre och bättre så jag beslöt mig för att stå på startlinjen... men kvällen innan hör min vapendragare av sig, shit vi skulle ha hämtat ut nummerlapparna idag...  skulle det inte bli något i alla fall? pga. slarv? Jag PM'ade organisationen via deras facebook-sida och fick svar under natten att det skulle vara möjligt att hämta ut på morgonen innan loppet - skönt, vi träffades extra tidigt för att hinna med denna procedur.

Raceday

Tomas och Tomas är klara för start
Vi träffades enligt plan och solen sken och allt kändes bra! Vi cyklade till start, hämtade ut nummerlappar, köpte racebelt (!) och klistrade startnr på hjälm, cykel och checkade sedan in oss själva och vårt material i växlingsområdet... bara att vänta in tid för start!

Speakern sa att det var rekordmånga anmälda i år, 4000 anmälda!

Simningen

Det kändes bra, vi var inte allt för många, någon sa 150 st i min stratgrupp, vädret var bra - förutsättningarna var alltså bra. 1500 meter simning stod på schemat. Vi fick hoppa i vattnet några minuter innan start. Första känslan i vattnet var, wow! vilken flytkraft det är i dessa dräkter, det här kommer att gå bra, jag behöver inte kämpa med vattenläget som normalt.

Jag testsimmade lite hit och dit inför start och det kändes som att det gick lätt och bra. Jag var hoppfull. På startlinjen fick jag en egen plats längst fram. Visselpipan tjöt det var dags att sätta fart, jag kom snabbt in i min simning, halvvägs fram till första bojen kom en kraftig huvudvärk, jag har mycket sällan huvudvärk så detta vara ingen jag hade önskat, jag valde att slå av på takten något och se om jag kunde bli av med huvudvärken, jag övergick till bröstsim för att få huvudet ovan vattnet... det hjälpte!

Jag fortsatte med bröstsim en stund tills huvudvärken hade försvunnit. Efter detta blev det knas... min simning blev tråkig, jag hade tappat lusten att fortsätta... jag kände mig som att jag låg sist i mitt startfält, jag ville inte ens vända mig om och se om så var fallet... jag vände mig om, jag hade 20-30 pers bakom mig, bra tänkte jag - jag är inte sämst på att simma i alla fall...

Framme vid vändningsbojen var det positivt, mindre än hälften kvar. Jag började nu simma om folk... halvvägs tillbaka började jag tom tycka om simningen, jag crawlade på ett lugnt och behagligt sätt och det kändes bra! Jag måste gå på mental träning...

Tid simning: 0:34:00
Snitthastighet: 22:40 min/km
Placering simning: 741

Jag är inte snabb på att simma, det är tydligt, 741'a plats...

Första växlingen

Växlingsomårdet
Att komma ut våtdräkten springandes är alltid en utmaning, men det gick bra. Torka fötterna lite snabbt, på med strumpor, på med cykelskor, på med hjälm, häkta loss cykeln från ställningen och börja spring! Det var långt att springa, växlingsområdet är flera kvarter långt...

Tid första växling: 0:05:02
Placering första växling: 498

Som ny på triathlon och superstort växlingsområde kanske detta är ok, jag vet inte...

Cyklingen

Väl på cykeln kändes allt bra, jag började med att cykla om folk... cykel - mitt element! 40 km att cykla, tre varv runt riddarfjärden med två 180 graders vändpunkter som skulle passeras sex gånger, Västerbron som passeras tre gånger till detta flera 90 graders svängar... en minst sagt jobbig bana.

Kolla in min solbränna
på armarna... veckan i norrland
under Ride of Hope i
solsken syns fortfarande
Söder Mälarstrand och Norr Mälarstrand fick man chansen att trampa på lite extra, här var det extra rolig att cykla om alla tempohojjar ;) På Söder Mälarstrand åkte huvuddomaren på MC och gav gult kort på alla som låg för nära andra cyklister, det var många... jag fick inget gult kort!

Under loppet blev jag påhejad av flera personer, jag blev mycket glad och stärkt varje gång! Tack alla ni!

Summerat kan jag bara säga att jag passerade många cyklister, det dröjde till sista varvet innan jag blev passerat av någon annan, killen som cyklade om mig cyklade jag sedan om på Västerbron ;)


53% i zon 3 och 42% i zon 4. jag skulle nog kunna ha
tagit i lite mer så här sett i efterhand..

Tid cykel: 01:08:06
Snitthastighet: 35,24 km/h
Placering cykel: 62 !

62'a plats på cyklingen, det här med cykling kan jag uppenbarligen

Andra växlingen

Efter den långa språngmarschen med cykeln så hittade jag inte min plats, jag fick leta och leta, det tog en stund att hitta igen min plats... tänk vad svårt det skall vara att komma ihåg vilket nummer man har - illa! Väl på plats gick bytet snabbt, på med mina nya skor, i men en gel och sedan i väg... men åt vilket håll?? jag fick fråga en annan löpare som pekade mot Stadshuset... och så bar det i väg!

Tid andra växling: 0:04:31
Placering andra växling: 679

Mitt letande syns tydligt, placeringen föll jämfört med första växlingen...

Löpningen

Slottsbacken passerades fyra gånger
Det började som vanligt rätt tungt efter cyklingen, benen är stumma men det kändes ändå bättre än vad jag kommer ihåg från tidigare växlingar. Klockan pep till, första kilometern var avklarad - på 4:38, wow tänkte jag, det lovar gott, första efter växlingen med stumma ben.

Löpningen gick bra. Nya skorna och skösnörena kändes mycket bra.


Hela 91% i zon 4, jag hade inte mycket mer att ge,
det är tydligt... måste träna mer löpning

Tid löpning: 0:46:37
Placering löpning: 391

Jag är nöjd med tiden på milen, plats 391 är nog hyfsat tror jag. Triathleter är tydligen bra på att springa...

Målgång

Passerar mållinjen
Sista backen var som vanligt tung men ändå var jag inte slut på något sätt. Det här med trathloin är bra, även om man hållt igång drygt två och en halv timme så var inte kroppen slut, svaret är nog att man använt olika musker och inte ensidigt kört med samma hela tiden som vid cykling eller löpning.

Min kära Anna stod vid målet och lyckades få en bild precis när jag passerade mållinjen. Solen sken och det kändes mycket bra - triathlon det gör jag gärna om!

Tid totalt: 2:38:14
Pacering totalt: 321

2:38 är betydligt bättre än mitt mål om att klara sub 2:50, så jag kan inte vara mer än nöjd!

 Officiell data från loppet

 
Tomas och Tomas efter målgång

Vad är Triathlon?


Triathlon passar utmärkt både för motionären som tycker om allsidig träning - och för den topptränade elitidrottaren. Genom sin variation är det också en mycket rolig idrott för barn och ungdomar.

Man tävlar på en mängd olika distanser. Allt från tävlingar som tar under en timma att genomföra, till tävlingar som eliten avverkar på över 8 timmar. Den klart övervägande delen av tävlingarna arrangeras på kortare distanser. När man tränar inför tävling genomförs oftast momenten var för sig, även om man ibland kör så kallade övergångspass simning-cykel eller cykel-löpning.

triathlonförbundets hemsida finns mer information som hjälper dig att börja med triathlon. Det lättaste sättet att komma igång är dock att kontakta någon av de över 100 triathlonklubbar som finns i Sverige.

Kort historik - från 14 deltagare 1978 till succé vid OS i Sydney 2000

Som anfader anges Hawaii Ironman vars första tävling arrangerades 1978 med 14 deltagare. Dock började idrottare i Kalifornien tidigare under 70-talet att exprimentera med tävlingar på kortare distanser där momenten simning-cykel-löpning utfördes i en följd. Första tävlingen i Sverige arrangerades 1983 i Uppsala.

Hawaii Ironman var en sammanslagning av distanserna på de tre klassiska tävlingarna: Waikiki Roughwater Swim 3800 meter, Oahu Around the Island Bike Race 180 km och Honolulu Marathon 42 km. Bakgrunden var en vadslagning där man utröna vem som var den mest tränade idrottaren av simmaren, cyklisten och löparen.

Redan inom några år hade tävlingen fått fotfäste och sporten började växa. Triathlon har gjort en rekordsnabb utveckling ifrån marginalidrott till olympisk- och internationell toppidrott med professionella utövare. Triathlon gjorde succé då sporten var med första gången på OS 2000 i Sydney. På OS tävlar man på de kortare distanserna 1500 meter simning, 40 km cykel och 10 km löpning. 2009 blev svenskan Lisa Nordén tvåa och 2010 trea i VM-serien. Hon vann också sprint-VM 2010. Men allt övertriumferades 2012 med totalseger i VM och ett OS-silver.

Källa: http://stockholm.triathlon.org/se/information

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar