torsdag 12 juni 2014

Energybars på egen hand

Gör egna! Rune Larsson har lärt oss göra egna s.k. Runekakor.

Svårt? Nej, enkelt! Så här gör du!

Du behöver följande ingredienser till grundreceptet.

Strösocker, sirap, grädde och havregryn.

Gör så här (en satts, multiplicera för större mängder)

Blanda ihop följande i en kastrull:
  • 90 gram (1 dl) strösocker
  • 140 gram (1 dl) sirap
  • 100 gram (1 dl) grädde

Steg 1) Koka ihop detta på samma sätt som du gör knäck, små bubblor övergår till större som till sist övergår till kratrar. Det tar tid!

Ta av och gör dropptestet i vatten för att se om det är klart. Har du termometer kör till 122 °C.

Steg 2) blanda ihop den heta kolasmeten med havregryn till det hela är mättat, 3-6 dl för denna mängd.

Steg 3) bred ut smeten på en bakplåtspapper,lägg på ett ytterliggare ett bakplåtspapper och kavla ut till en jämn kaka.

Steg 4) När smeten börjat stelna delar du upp kakan i lämpliga 'bars'.

Steg 5) Låt svalna, klart!

Förvaras med fördel i frysen, lycka till!